Home    Visie    Doeschool    Onderwijs    Kinderopvang    Opvoeding  
 Opvoeding

Kernkind vindt dat kinderen opvoeden een hele belangrijke taak is voor ouders maar ook voor deze maatschappij. Als ouder wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen. Maar als ouder kom je ook de nodige uitdagingen tegen. Natuurlijk wil je hier niet altijd hulp bij roepen omdat je het prima zelf kan, bovendien leer je zoveel van je kind dat je je vanzelf op eigen wijze ontwikkelt. En zo willen we dat graag houden. Het geeft je als ouder kracht en je band en relatie met je kind blijft gezond en sterk.

Opvoeden is iets wat iedereen op eigen wijze doet. Er bestaat geen opvoedmethode wat voor ieder kind en iedere ouder werkt. Iedereen is anders. Het is een proces waarin er telkens weer opnieuw van je wordt verwacht om creatief te blijven en mee te buigen. Maar dat is tevens heel hard aan jezelf werken. Maar soms voel je dat je kind je iets wil vertellen maar je weet niet wat. Dan is het tijd voor een stukje zelf onderzoek of het winnen van informatie. En sommige ouders doen dit gewoon zonder reden.

Opvoeden
Wij geloven dat iedere ouder zijn of haar kind het beste aanvoelt net als kinderen hun ouders heel goed aanvoelen. En dat je daar soms in vast kan lopen. Een heel natuurlijk proces wat er soms voor kan zorgen dat je als ouders in een negatieve spiraal kunt komen met je kind. Dat herken je bijvoorbeeld aan de hele dag politieagentje spelen, jouw kindje vertoont meer negatief gedrag of gedraagt zich anders, je wordt moe van je kind of irriteert je. Als je er zelf niet meer uitkomt dan is het misschien tijd om hulp te vragen. Dit kun je vragen aan andere ouders maar als je een meer neutraler antwoord wil dan kun je ook altijd vragen stellen aan een opvoedprofessional.

Relatie
Jij en je partner vormen een team om samen je kind(eren) op te voeden. Het is iets wat van binnen uit groeit en wat je naar buiten toe vorm geeft. Als team krijgen jullie vele mooie momenten maar ook vele uitdagingen. Je kunt je blijven richten op de samenwerking maar je kunt ook samen de diepte ingaan. De diepte in gaan zorgt ervoor dat jullie aan de oppervlakte meer ruimte voelen voor jezelf en als team nog beter gaan samenwerken dan jullie in de eerste instantie al deden. Liefde krijgt een andere vorm en samenwerking zal niet langer meer vanuit het hoofd plaatsvinden. Het wordt meer een natuurlijk proces waarbij je elkaar gaat aanvoelen. Toch loopt dit proces niet altijd soepel en begrijpen partners elkaar vaak niet goed. Dit geeft strijd en verdriet. Misschien met een scheiding tot gevolg. Kinderen groeien op in deze strijd of onbewust verzwijgen van emoties. Dit is geen veilige omgeving voor kinderen. Een open relatie en leren omgaan met elkaar is een proces waar je je leven lang aan blijft werken. Jullie groeien samen en kom je dan toch in een negatieve spiraal? Dan is misschien fijn om hulp te krijgen van een deskundige.


Kind
Kinderen hebben hun eigen uitdagingen. We willen natuurlijk dat ze opgroeien tot een krachtig individu maar deze kracht kan een kindje zo weer verliezen. En dat ontstaat dan plotseling zonder dat we dit kunnen voorkomen. Wat kunnen we doen om de kracht van het kind te behouden? Welke keuzes maak je? Hoe begeleid je je kindje? En waar loopt jouw kindje tegen aan? Dit zijn allemaal vragen waar je als ouder misschien wel een oplossing voor wilt hebben. Je wilt daarom je kind het beste meegeven en leren hoe je je kind kunt leren omgaan met het leven en de ander. Kernkind heeft daarom een visie wat gericht is om een kind zijn of haar kracht en talent te laten en voelen en behouden. Maar dit kan een kind niet leren zonder de bewuste begeleiding van volwassenen om het kind heen. Kinderen ontwikkelen op eigen manier en op eigen tempo. Maar als je het gevoel hebt dat je kindje ergens niet doorheen komt dan is hulp van een professional een optie. Meestal is het belangrijk dat het hele gezin meedoet.

Platform
De visie van Kernkind biedt een platform. Een basis of een thuis waarbij iedereen zichzelf kan zijn en zichzelf kan onderzoeken. Zowel het kind als de ouder is van harte welkom dit op eigen wijze te ervaren. Zo is het leven bedoeld. Als ouder of als kind heb je misschien heel veel vragen waar je geen antwoord op weet. Maar je bent bereid dit te onderzoeken door te leren van je kind. Je bent het misschien zat om alles maar te doen zoals iedereen dit doet, je bent de medische wereld zat, psychiatrie met zijn labels, scholen die het kind niet zien, niemand die je kind leert om te gaan met anderen kinderen als een natuurlijke behoefte, kinderopvang waar kinderen geen kind meer kunnen zijn noem maar op.

Wij wijzen geen vingers en denken niet in goed of slecht. Maar we begrijpen de grote behoefte daarachter van ouders om zich hier uit los te kunnen maken en zelfstandig te denken en naar gevoel te luisteren. Daarom geloven wij dat professionals samen met ouders en kinderen de handen in één mogen slaan voor een beter resultaat voor ouder en kind. Meer samenwerking door meer naar elkaar te luisteren in plaats van te denken in hokjes. Zodat opvoeden weer iets is van deze hele samenleving, ieder kind op waarde wordt ingeschat, kinderen zich weer veilig en welkom voelen en volwassenen meer ruimte voelen om het kind op te voeden vanuit eigenheid.

Wat doet kernkind?
Kernkind schrijft visies en schrijft nieuwe plannen en ideeën. Verder biedt Kernkind ondersteuning via coaching en persoonlijke ontwikkeling. Kernkind werkt samen met anderen. Dat betekent dat bij het realiseren van doelen andere praktijken of bedrijven worden gevraagd om mee te doen.

Op dit moment is het niet meer mogelijk van deze diensten gebruik te maken. Kernkind is voornamelijk achter de schermen actief in 'Het Ecoplein'. zie www.hetecoplein.nl